Resultaten onderzoek naar wachten tot het oplossen van gehoorproblemen

Enige tijd geleden hebben wij een onderzoek uitgevoerd naar hoe lang mensen met hoortoestellen hebben gewacht tot zij actie ondernamen om iets te doen aan het verslechterde gehoor. Daarbij hebben we ook gevraagd naar de reden waarom men zo lang heeft gewacht.

We willen iedereen (ruim 1.750 mensen!) enorm bedanken voor het meewerken aan het onderzoek. Dit helpt ons enorm! Vanwege de onverwacht grote hoeveelheid reacties zullen we ook iets meer cadeaus verloten dan we eerder hebben beloofd. 

Resultaten
We zijn dit onderzoek gestart omdat er enorm veel geschreven is over een gemiddelde wachttijd van zes jaar tot men over gaat tot de aanschaf van hoortoestellen, echter was dit onderzoek nooit op Nederlandse bodem gedaan. Daarnaast is het nu een extra 'hot topic' omdat er is onderzocht dat de kans op dementie wordt verkleind wanneer er op tijd wordt begonnen met het dragen van gehoorapparaten. 

Dan de vragen en resultaten. 

Hoe lang duurde het vanaf het eerste moment dat u gehoorproblemen ervoer tot het moment dat u naar de specialist ging?

Een derde van de mensen die meededen aan het onderzoek wacht langer dan zes jaar. We wachten in Nederland minder lang dan in veel andere landen, echter blijft het een punt van aandacht. Het dragen van hoortoestellen helpt met sociaal contact, verbetert de cognitieve vaardigheden, kan de kans op dementie verkleinen én houdt de oren 'fitter'. Dit is iets waar wij -en wellicht de hele branche- nog veel meer aandacht aan mogen besteden.

Wat is de reden dat u niet eerder naar een specialist bent gegaan?

11,6% geeft aan dat ze het niet hadden verwacht op relatief jonge leeftijd al een slechter gehoor te hebben. In de vrij ingevulde antwoorden komen echter nog veel meer variaties hierop naar boven, samen met weinige besef dat het gehoor al zo ver achteruit was gegaan. Vertel dus aan mensen om je heen zich eens te laten testen! Er kan een wereld voor hen open gaan. 

13,3% geeft 'schaamte' op als reden om niet eerder een specialist te bezoeken. Het kan nooit kwaad om het minstens te testen en als een hooroplossing nodig is, daarnaast zijn er tegenwoordig vrij veel onzichtbare gehoorapparaten te verkrijgen. Uiteraard vinden wijzelf een gehoorapparaat niet iets om je voor te schamen, zeker nu gehoorapparaten gekoppeld kunnen worden aan smartphones waarmee er draadloos gestreamd kan worden en deze kan dienen als afstandbediening. Er komen hoortoestellen aan die een vreemde taal kunnen vertalen en waarmee Siri of Google Home kunnen worden aangestuurd. Hoortoestellen zijn langzamerhand meer gadgets dan 'hoorhulpjes' aan het worden. 

Met 9% spelen ook de kosten een belangrijke rol om het uit te stellen. We kunnen uiteraard niet in ieders portomonnee kijken, echter kan een goed gehoor ook enorm veel plezier brengen. Zeker op sociaal vlak kan het enorm veel teruggeven. Met vergoeding van hoortoestellen door de zorgverzekeraar van zo'n 75% is de eigen bijdrage tegenwoordig al veel lager dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Met een aanvullende vergoeding kan het zelfs zo zijn dat u helemaal niets zelf hoeft te betalen. Informeer eerst bij de audicien wat het u qua kosten nu precies zal betekenen, misschien valt het mee en stelt u het oplossen van uw gehoorprobleem onnodig uit. 

Wat is uw leeftijd?

De leeftijdsverdeling van de mensen die dit onderzoek hebben ingevuld is vergelijkbaar met die van ons eigen klantenbestand van hoortoesteldragers. Het is echter wel geweldig om deze verdeling te zien in combinatie met een online onderzoek. Toen wij zes jaar geleden begonnen met deze website werd ons regelmatig verteld dat 'de doelgroep' niet online zou orienteren en/of shoppen. Binnen 24 uur hadden we echter al de eerste duizend ingevulde enquetes binnen, voor ons een geweldige  motiverende statistiek (nogmaals bedankt!). 

Vragen of opmerkingen over dit onderzoek? Neem contact op met Joost Schravendeel (joost@oogvoororen.nl).

Geschreven op: 23/02/2019
Delen:
  • Bel mij terug

    Ma - Vr. 09:00 - 17:00

    Momenteel zijn wij gesloten

Stel een vraag Geheel gratis en vrijblijvend.

Meer nieuws

Consumentenreview: Starkey Livio Edge AI

Consumentenreview: Starkey Livio Edge AI

De eerste onafhankelijke consumentenreview in video is op 29 december gelanceerd. In deze 6-minuten durende video vertelt Janneke Roozen, van HoorStyl

Lees meer
Het nieuwste hoortoestel van Oticon; Oticon More

Het nieuwste hoortoestel van Oticon; Oticon More

Op 30 november 2020 heeft Oticon aangekondigd een nieuw hoortoestel te lanceren; Oticon More. Een hoortoestel qua design gelijk aan de Oticon Opn S ho

Lees meer
Starkey lanceert de Starkey Livio BTE R

Starkey lanceert de Starkey Livio BTE R

Het nieuwste hoortoestel van Starkey; de Starkey Livio BTE R. Het kleinste en krachtigste achter-het-oor (AHO) hoortoestel van Starkey en de wereld. H

Lees meer
Mask Mode; dé nieuwe functie van Starkey, Signia en ReSound

Mask Mode; dé nieuwe functie van Starkey, Signia en ReSound

Starkey, Signia en ReSound lanceren een nieuwe functie binnen hun eigen apps; "Mask Mode". Deze functie helpt gebruikers van hoortoestellen te helpen

Lees meer

30 dagen vrijblijvende proefperiode
Een volledige gehoortest
Aanpassingen in de IntoEars vestiging in Tilburg of Maastricht
Onbeperkt service in de IntoEars vestiging in Tilburg of Maastricht
Volledige garantie
Een vast bedrag per maand

Betaal op factuur na 60 dagen uitproberen

 

x

Vul onderstaand formulier in en wij nemen héél snel contact met u op.

 

Geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast.