Wanneer wordt een gehoorapparaat vergoed?

Bent u op zoek naar het juiste gehoorapparaat en vraagt u zich af hoe het met de vergoeding zit? De aanschaf van een gehoorapparaat is een belangrijke investering die een welkome uitkomst biedt en een wereld van verschil maakt. Het gehoorapparaat is na aanschaf een onmisbaar en onvervangbaar onderdeel van uw leven. Bij zo'n belangrijke investering is het onontbeerlijk dat u een duidelijk overzicht heeft van alle belangrijke factoren. De vergoeding van een hoortoestel is één van deze factoren.

Iedereen verdient de beste hoorzorg; wij helpen u graag met de eerste stap van uw zoektocht, zodat u samen met OogvoorOren.nl een weloverwogen keuze kunt maken. U leest daarom op deze pagina alles over de vergoeding van hoortoestellen. Heeft u na het lezen van de tekst toch nog vragen? Schroom dan niet en neem contact met ons op. Wij bieden vrijblijvend en gratis advies.

Vergoedingsstelsel hoortoestel

In de afgelopen jaren zijn er diverse veranderingen doorgevoerd voor de vergoedingsmogelijkheden van het gehoorapparaat. Sinds april 2013 geldt er een nieuw vergoedingsstelsel waarmee slechthorenden tot wel 75% van de aanschafprijs van het gehoorapparaat vergoed kunnen krijgen met een basiszorgverzekering.

Vóór 2013 had u als slechthorende altijd de mogelijkheid om een vast bedrag vergoed te krijgen. Slechthorenden hadden destijds de keuzevrijheid om zelf te bepalen hoeveel zij uit wilden geven aan een gehoorapparaat. Sinds het nieuwe vergoedingsstelsel is de keuzevrijheid in zekere zin beperkt. Wij bieden u graag een duidelijk overzicht van alle mogelijkheden, zodat u alsnog zelf de keuze kunt maken.

De eerste stap

De eerste stap bij het aanschaffen van een gehoorapparaat is het doen van een hoortest. Een audicien in één van onze fysieke hoorcentra of één van onze audiciens aan huis zal samen met u de hoortest afnemen. De gehoortest bepaalt de mate van gehoorverlies. Na de gehoortest zal de audicien samen met u de Amsterdamse Vragenlijst (AVL) doorlopen. De vragenlijst biedt – samen met de hoortest – de audicien en u een indicatie hoe complex uw gehoorprobleem is en tot welke categorie u behoort. In een proces waar heldere en duidelijke communicatie zó bepalend is, zullen onze audiciens u tijdens deze stappen op betrokken wijze begeleiden.

Categorie gehoorapparaat

Slechthorendheid is ingedeeld in 5 categorieën. Per categorie zijn diverse merken en modellen gehoorapparaten opgenomen. De complexiteit van uw gehoorprobleem bepaalt tot welke categorie u behoort. Categorie 1 hoortoestellen bestaan uit hoortoestellen die een eenvoudige gehooroplossing bieden. Categorie 5 hoortoestellen bestaat uit hoortoestellen die een zeer complexe gehooroplossing bieden. Kijkt u eens bij gehoorapparaat categorieën voor een compleet overzicht van alle gehoorapparaten die binnen de categorieën vallen.

Wanneer wordt mijn gehoorapparaat vergoed?

Nadat u de gehoortest heeft gedaan moet u op basis van de 'Fletcher-index' een gemiddeld gehoorverlies hebben van 35 decibel om een vergoeding te krijgen, ook mag u in de afgelopen 5 jaar niet al gehoorapparaten gedeclareerd hebben. Daarna moet u de amsterdamse vragenlijst hebt doorlopen om ingedeeld te worden in een categorie, op basis van die twee criteria kunt u samen met de audicien een gehoorapparaat uitkiezen. De audicien zal samen met u kijken welke gehoorapparaten zijn opgenomen binnen de vastgestelde categorie. Vervolgens zal de audicien een aantal gehoorapparaten uit deze categorie voorleggen. Kiest u voor een gehoorapparaat binnen uw categorie, dan kan 75% van de aanschafprijs worden vergoed. De overige 25% zult u zelf moeten betalen.

OogvoorOren.nl is bij alle zorgverzekeraars aangesloten. Dit garandeert dat u bij ons geniet van de maximale vergoeding voor het hoortoestel uit uw categorie. U kunt dus te allen tijde terecht bij OogvoorOren.nl voor de beste vergoedingsmogelijkheden.

Let wel:
Het eigen risico van uw verzekering dient eerst te worden betaald, mits u deze nog niet hebt verbruikt. Indien u niet aanvullend verzekerd bent zal het eigen risico €385,- bedragen. 

Maar wat als de gehoorapparaten uit de categorie niet goed zijn?

Het komt echter meer dan eens voor dat de gehoorapparaten uit de vastgestelde categorie niet adequaat genoeg zijn of dat de voorgestelde gehoorapparaten simpelweg niet bij u passen. Elk gehoor en elk gehoorprobleem is immers anders; de juiste gehooroplossing is daarom ook anders. Gelukkig is de juiste gehooroplossing dankzij het grote assortiment en de deskundigheid van OogvoorOren.nl zo gevonden.

Bijgeval de vastgestelde gehoorapparaten niet bij u passen, zult u een gehoorapparaat dienen te kiezen dat buiten de vastgestelde categorie valt. Er zijn tientallen modellen hoortoestellen beschikbaar die buiten de categorieën vallen. Bij deze gehoorapparaten is geen vergoeding mogelijk vanuit de verzekering. Dit zijn doorgaans de nieuwe gehoorapparaten die over de nieuwste en beste technologie beschikken en voor elk gehoorprobleem de juiste gehooroplossing bieden. De hoortoestellenmarkt bestaat voor 15% uit gehoorapparaten die buiten de vergoedingsmogelijkheden vallen. Dit houdt in dat ongeveer 1 op de 6 voor een gehoorapparaat kiest dat niet wordt vergoed.

Het belangrijkste voordeel is dat wanneer u voor een gehoorapparaat kiest dat buiten de vergoedingsmogelijkheden valt, u geniet van complete keuzevrijheid en dat u toegang heeft tot de vrije markt van de beste gehoorapparaten. Bovendien kunt u genieten van het belastingvoordeel. Zo is een gehoorapparaat buiten de vergoedingsmogelijkheden belastingaftrekbaar.

Wat kan een gehoorapparaat buiten de vergoeding voor u betekenen?

De gehoorapparaten buiten de vergoedingsmogelijkheden zijn de nieuwe en geavanceerdere gehoorapparaten. Dit zijn in feite minicomputers die beschikken over onnoemelijk veel rekenkracht. De hoortoestellen zijn zelflerend en bieden in elke (hoor)situatie een optimaal resultaat. Met een gehoorapparaat buiten de vergoedingsmogelijkheid is het mogelijk dat u zelfs in een gesprek met meerdere mensen alles goed kunt verstaan. U kunt op een verjaardag weer – net zoals vroeger – gezellig met uw familie kletsen.

Neem nu contact met ons op

Bent u slechthorend, heeft u al een gehoorapparaat en wilt u weten hoe het met de vergoeding van uw gehoorapparaat zit? Of heeft u nog geen gehoorapparaat, maar bent u simpelweg op zoek naar informatie en advies? Zet samen met OogvoorOren.nl de eerste stap. Wij bieden iedereen de beste (hoor)zorg. Wij bespreken graag op heldere en duidelijke wijze alle mogelijkheden met u. Gebruik het contactformulier, mail ons op info@oogvoororen.nl of bel naar 085-4863743.

Geschreven op: 13/12/2018
Delen:
  • Bel mij terug

    Ma - Vr. 09:00 - 17:00

    Momenteel zijn wij gesloten

Stel een vraag Geheel gratis en vrijblijvend.

Meer nieuws

Signia breidt het AX-platform uit met de Signia Insio AX

Signia breidt het AX-platform uit met de Signia Insio AX

Signia breidt het productfolio van het AX-platform uit met een in-het-oor (IHO) hoortoestel; Signia Insio Charge&Go AX. Ze noemen dit ook wel een

Lees meer
Oticon introduceert een nieuwe variant van de Oticon More en een CROS-hoortoestel

Oticon introduceert een nieuwe variant van de Oticon More en een CROS-hoortoestel

Oticon breidt hun productportfolio uit; een nieuwe variant binnen de Oticon More productfamilie en een nieuwe CROS-hoortoestel. De nieuwe hoortoestell

Lees meer
Onze ambulant audicien Boelo geniet elke dag van zijn werk!

Onze ambulant audicien Boelo geniet elke dag van zijn werk!

Boelo geniet elke dag weer van zijn werk als ambulant audicien: 'Mij krijg je niet meer de winkel in!' Als ambulant audicien ziet elke dag er anders

Lees meer
Phonak Audéo Life; het eerste waterdichte oplaadbare hoortoestel

Phonak Audéo Life; het eerste waterdichte oplaadbare hoortoestel

Op woensdag 30 augustus 2021 bracht Phonak het bericht naar buiten dat zij een innovatief hoortoestel op de markt gaan brengen. Het hoortoestel zal Ph

Lees meer

30 dagen vrijblijvende proefperiode
Een volledige gehoortest
Aanpassingen in de IntoEars vestiging in Tilburg of Maastricht
Onbeperkt service in de IntoEars vestiging in Tilburg of Maastricht
Volledige garantie
Een vast bedrag per maand

Betaal op factuur na 60 dagen uitproberen

 

x

Vul onderstaand formulier in en wij nemen héél snel contact met u op.

 

Geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast.