• /

Audiciens draaien verlies

De audiciensbranche in Nederland heeft zware verliezen geboekt over 2013, de branche verwijt dit vooral aan de invoer van het nieuwe zorgstelsel wat sinds 2 januari 2013 van kracht is. Dit heeft er voor gezorgd dat er 30% minder omzet wordt gedraaid.

 

Het nieuwe zorgstelsel voor de hoorzorg
Sinds de invoer van het nieuwe zorgstelsel voor de hoorzorg worden de prijzen van hoortoestellen bepaald door de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars maken contractuele afspraken over de maximale vergoeding per categorie per keten. Dit zorgt er voor dat de eigen bijdrage die betaald moet worden voor hoortoestellen per zorgverzekeraar en per audicien kan verschillen, dit is 75% van de overeengekomen categorie-prijs. Achmea (en zusterbedrijven) heeft op haar beurt geen contract getekend met de organisatie Hoorprofs waardoor audiciens gebruik moeten maken van de restitutieregeling, dit zorgt er voor dat zij slechts 70% van de normaal geldende 75% vergoeding van Achmea uitgekeerd krijgen. Hierdoor worden bij Achmea verzekerde slechthorende min of meer gedwongen om bij een van de grote ketens te shoppen.

 

Het nieuwe stelsel brengt naast nadelen voor de audicien wel als grote voordeel voor de slechthorende dat de aanschaf van Hoortoestellen vele malen goedkoper en dus laagdrempeliger is geworden. Anderzijds worden de slechthorenden nu in een categorie ingedeeld waardoor de keuzevrijheid enorm wordt beperkt, enkel hoortoestellen uit die categorie komen dan in aanmerking voor een vergoeding. Fabrikanten van hoortoestellen kiezen er daarnaast voor om niet ieder hoortoestel toe te voegen aan het nieuwe hoorzorgstelsel. Nieuwere geavanceerde toestellen en hele klein hoortoestellen (onzichtbaar-in-het-kanaal) hoortoestellen ontbreken dan ook vaak in de categoriseringen, deze zijn enkel in de vrije markt (geheel zonder vergoeding) aangeboden.

 

Prijsconcurrentie
Naast de invoer van het nieuwe zorgstelsel leggen de ketens Schoonenberg en Beter Horen ook een stuk van de 'schuld' bij nieuwkomers in de markt zoals optiekketens Hans Anders en Specsavers, zij concurreren op prijs en zorgt dat naast verdunning van de marge de omzet ook nog eens verspreid wordt.

 

Minder omzet met minder marge over meer bedrijven
Al met al komen er nog hele moeilijke tijden aan voor audiciens. Het aantal verkochte hoortoestellen is bijna met 10% afgenomen, de omzet is met 30% teruggenomen, de marge op die omzet is ernstig verdund en moet ook nog eens verdeeld worden over meer winkels. Audiciens zullen heel erg hun best moeten doen om het hoofd boven water te houden als de situatie niet veranderd, anders is het geen vreemde gedachte dat er veel winkels genoodzaakt de deuren zullen moeten sluiten.

 

Bron: NOS.nl

 

minimize

30 dagen vrijblijvende proefperiode
Een volledige gehoortest
Aanpassingen in de IntoEars vestiging in Tilburg of Maastricht
Onbeperkt service in de IntoEars vestiging in Tilburg of Maastricht
Volledige garantie
Een vast bedrag per maand

Vul onderstaand formulier in en wij nemen héél snel contact met u op.

 

Geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast.