• /

DSW zorgverzekeraar vraagt minister Schippers om vrije keuze in de zorg

In een open brief aan minister Schippers (Volksgezondheid, welzijn en sport)  pleit DSW Zorgverzekeraar's bestuursvoorzitter Chris Oomen tot het niet verder inperken van keuzevrijheid in de zorg. In deze brief stelt hij dat de macht te veel bij de zorgverzekeraars ligt en dat de keuzevrijheid in de zorg alsmaar beperkter dreigt te worden.

 

In 2006 is de zorg geprivatiseerd en zijn de nodige afspraken in wetten vastgelegd. Op dit moment is het nog zo dat er zoiets bestaat als een restitutievergoeding, dit houdt concreet in dat ook zorgverleners zonder contract met een specifieke zorgverzekeraar alsnog aanspraak kunnen maken op een redelijke vergoeding. Nu heeft minister Schippers het voornemen om het desbetreffende artikel (artikel 13)  te veranderen waardoor de zorgverzekeraar niet langer verplicht zal zijn om kosten te vergoeden aan niet gecontracteerde zorgverleners. Dit betekend dus dat een verzekerde min of meer financieel gedwongen wordt bij specifieke partijen zorg af te nemen.

 

Naast deze enorme macht bij de zorgverzekeraars zal kleinschalige zorg ook onder druk komen te staan. Zodra deze verplichting komt te vervallen is het voor zorgverzekeraars interessanter om zaken te doen met hele grote zorgverleners. Dit zal enerzijds neerkomen op een kaalslag komen onder kleine (o.a. zelfstandige)  zorgverleners en tegelijkertijd zorgen voor een consolidatieslag door fusies en overnames. Kortom: nog minder keuze en minder kleine specialisten wat de kwaliteit van de zorg nooit ten goede zal komen en door (soms onnodige)  managementlagen en overhead ook nog wel eens duurder zou kunnen worden.

 

Sinds 1 januari 2013 heeft dit ook enorme invloed gekregen in de hoorzorg. Achmea heeft als grootste verzekeraar van Nederland de keuze gemaakt om niet meer met iedere zorgverlener contracten af te sluiten. Specsavers, Hans Anders, Beter Horen en Schoonenberg zijn de partijen die contracten hebben gekregen, Hoorprofs (de zelfstandige audiciens)  niet. Op dit moment kunnen zij nog aanspraak maken op de restitutievergoeding die op dit moment nog in de wet is vastgelegd, als deze plicht van zorgverzekeraars komt te vervallen kunnen Achmea-verzekerden al niet meer terecht bij de kleine zelfstandige en zijn zij aangewezen op de grote ketens.

 

Chris Oomen hoopt dat de minister het enige recht van de zorgverzekerde zal respecteren, namelijk het recht om zelf een passende zorgverlener te mogen kiezen. Lees de hele brief hier.

minimize

30 dagen vrijblijvende proefperiode
Een volledige gehoortest
Aanpassingen in de IntoEars vestiging in Tilburg of Maastricht
Onbeperkt service in de IntoEars vestiging in Tilburg of Maastricht
Volledige garantie
Een vast bedrag per maand

Vul onderstaand formulier in en wij nemen héél snel contact met u op.

 

Geheel vrijblijvend, u zit nergens aan vast.